چاپ صفحه ، که به عنوان چاپ سیلک نیز شناخته می شود توسط دستگاه چاپ سیلک انجام میشود که فرایند فشار دادن جوهر از طریق صفحه مش مشبک برای ایجاد یک طرح چاپی است . این یک تکنیک محبوب است که در طیف گسترده ای از صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد ، بنابراین حتی اگر قبلاً این اصطلاح را نشنیده اید ، به احتمال زیاد شما در طی روز های آینده شاهد این روش خواهید بود . این فرآیند گاهی اوقات خط نگاری یا چاپ صفحه ابریشم نیز خوانده می شود ، اما همه این نام ها به همان روش اساسی اشاره دارند.
چاپ سیلک با جوهرهای ضخیم تر برای گرافیک هایی که تنها از یک یا دو رنگ جوهر استفاده می شوند ، بهتر است. و در صورت لمس جوهر ضخیم حس لطیفی خواهد داشت و می تواند ظاهری شگفت انگیز را ایجاد کند.
چاپ صفحه یک تکنیک موثر برای ایجاد بوم های جسورانه ، پوسترها و آثار هنری است ، اما از این روش می توان روی سطوح صافی و برش خورده ای که امکان چاپ دیجیتال یا روشهای چاپ خیلی پرتیراژ وجود نداره میشه چاپ زد. مثل نایلون فروشگاهی ، ساک دستی، انواع مقوا و جعبه مثل جعبه کفش ،جعبه پیتزا،جعبه و کارتن انواع محصولات صنعتی و کارخونه ها ، هدایای تبلیغاتی مث آفتابگیر خودرو،تقویم،سر رسید، انواع گونی های محصولات کشاورزی و صنعتی مث گونی برنج و کیسه های مواد صنعتی، روی چرم،روی کارتن پلاست ، قطعات پلاستیکی فلزی و صنعتی، شیشه و چاپ پارچه و منسوجات نیز استفاده کرد ، بنابراین برای ایجاد انواع لباس و محصولات سفارشی بسیار عالی است.
در این مقاله ، به تمام سؤالات شما در مورد چاپ سیلک پاسخ میدهیم، از جمله :
چاپ صفحه یک شکل هنری باستانی است. نسخه اولیه این تکنیک برای اولین بار در چین ، حدود 950 میلادی ، به عنوان روشی برای چاپ الگوهای روی پارچه ، در چین پیشگام شد. چند قرن بعد ، صنعتگران ژاپنی این شیوه را برای انتقال طرح ها روی کاغذ و پارچه و با استفاده از یک برس سخت محکم با فشار جوهر از طریق صفحه مشی بافته شده از موهای انسان اجرا کردند.
چاپ صفحه در قرن 18 وارد اروپا شد ، اما به دلیل هزینه بالای مش ابریشمی در آن زمان ، این روش به عنوان یک روش چاپ پارچه کند بود. هنگامی که ابریشم وارداتی توسط جاده ابریشم مقرون به صرفه تر شد ، به تدریج چاپ سیلک به روشی محبوب و سودآور برای چاپ پارچه تبدیل شد. تا اوایل قرن بیستم ، دستگاه چاپ سیلک امولسیون هایی با حساسیت به عکس را ایجاد کرده بودند که به صنعتگران امکان می داد طرح های پیچیده ای از استنسیل را بسیار راحت تر ایجاد کنند.
در دهه 1930 ، هنرمندان شروع به آزمایش چاپ روی پرده به عنوان یک رسانه هنری کردند و نام آن را برای تمایز یافتنش از چاپ صنعتی ، به ‘خط نگاری’ عوض کردند. تا دهه 1960 ، هنرمندانی چون ادواردو پائولوززی و اندی وارهول برای ایجاد هنرهای زیبا از چاپ سیلک استفاده می کردند. این هنرمند با نام «پاپ آرت» ، از چاپ صفحه برای ایجاد چندین نسخه از یک تصویر واحد استفاده کرد و اساساً این سؤال را مطرح کرد که هنر زیبا چیست؟ اثر ماریلین دیپیچ معروف به “وارول” شاید مشهورترین نمونه چاپ صفحه به عنوان یک فرم هنری باشد.
امروزه از چاپ سیلک هم به عنوان یک رسانه هنری و هم به عنوان یک فرآیند چاپ تجاری استفاده می شود. از یک استنسیل می توان برای تولید مثل همان طراحی صدها بار یا حتی هزاران بار استفاده کرد ، بنابراین این یک روش عالی برای تولید حجم زیادی از لباس های سفارشی است.
به دلیل اینکه در این تکنیک جوهر و رنگ در لایه سطحی قرار دارد و به راحتی چاپ لمس میشود و حتی در پارچه های تبره هم رنگ های واضحی دارد بیسار مورد استفاده قرار میگیرد
همچنین در این تکنیک میتوان با پرینتر چندین بار طرح تولید کرد. از آنجا که می توان از همان استنسیل برای تکرار یک بار دیگر یک طرح استفاده کرد ، برای ایجاد چندین نسخه از همان پوشاک یا لوازم جانبی بسیار مفید است. این باعث می شود چاپ صفحه به یک تکنیک بسیار کارآمد برای ایجاد دسته های زیادی از لباس های سفارشی برای تیم های ورزشی یا لباس کار تبدیل شود.
در صورت استفاده از تجهیزات حرفه ای توسط یک پرینتر باتجربه ، همچنین می توانید طرح های پیچیده و رنگی پیچیده ایجاد کنید. اگرچه پیچیدگی این فرآیند به معنای محدودیتی در تعداد رنگ هایی است که چاپگر می تواند از آن استفاده کند ، اما این امکان را برای رنگ آمیزی شدیدتر از دستیابی به چاپ دیجیتال فراهم می کند.
دستگاه چاپ سیلک چگونه کار می کند؟
به طور خلاصه یک توری نازک محکم روی یک قاب کشیده شده است (در اصل این صفحه از ابریشم ساخته شده بود ، با این حال ، امروز بیشتر از پلی استر ساخته شده است). که پس از تنظیم صحیح ، جوهر روی صفحه نمایش داده می شود ، فقط مناطقی که طرح چاپ شده است اجازه می دهد تا جوهر از بین برود. سپس جوهر روی سطح مورد نظر شما تنظیم شده و کنار گذاشته می شود تا خشک شود.
انواع دستگاه چاپ سیلک
در حالت کلی دستگاه چاپ سیلک به سه قسمت تقسیم میشوند :
دستگاه چاپ سیلک خانگی دستگاه چاپ سیلک کارگاهی دستگاه چاپ سیلک صنعتی
1-دستگاه چاپ سیلک خانگی:
این نوع دستگاه ها معمولا جزو دستگاه های دستی یا نیمه اتوماتیک هستند که موارد مصرف این دستگاه ها معمولا در محل های غیر صنعتی بوده و به عنوان شغل دوم جهت چاپ انواع کیسه های دسته دار ، جعبه پیتزا ، هدایای تبلیغاتی وغیره در تیراژهای پایین استفاده می شود.
این دستگاه ها در حد امکان سبک ، باز شو، کوچک و کم مصرف ساخته می شوند تا در محیط های مسکونی امکان نصب و جابجایی داشته باشند و مصرف انرژی متناسب با کنتورهای مسکونی داشته باشند.
2-دستگاه چاپ سیلک کارگاهی:
این نوع از دستگاه ها معمولا نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک هستند و جهت کارگاه های تولیدی ، خدماتی مورد استفاده قرار میکیرند . نسبت به دستگاه های خانگی قابلیت چاپ تیراژ بیشتری داشته و ابعاد ، وزن ، مصرف باد و برق بیشتری نیز دارند . در طراحی این مدل از دستگاه ها در کنار کیفیت ، قیمت نیز مد نظر می باشد و از لوازم با قیمت متوسط استفاده می شود
3-دستگاه چاپ سیلک صنعتی :
این گروه از دستگاه ها از نوع نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک هستند و معمولا در چاپخانه ها و کارخانجات صنعتی با دو الی سه شیفت کاری استفاده می شوند .چون از لوازم با تکنولوژی و کیفیت بالا استفاده می کنند ، استهلاک و خرابی بسیار کمتر و دقت بیشتری نسبت به سایر مدلها دارند.از مزایای اصلی این گروه از دستگاه ها می توان به پایداری تنظیمات و حفظ کیفیت چاپ در تیراژهای بالا ، ایمنی و مقاومت در شرایط نامطلوب صنعتی مانند گرد و غبار ، دما ، نویز و نوسانات شبکه برق، دارا بودن آپشن های حرفه ای مورد نیاز در چاپهای تخصصی ، دارا بودن شناسنامه ، نقشه و داکیومنت های مکانیک ، برق ، پنوماتیک و سرویس و تعمیرات اشاره نمود .
تفاوت بین دستگاه چاپ سیلک دستی و اتوماتیک چیست؟
دستگاه چاپ سیلک بطور کلی به دو دسته دستی و اتوماتیک تقسیم می شوند. تفاوت این دو بیشتر در تواناییشان در تعداد چاپ در ساعت است. و واضح است که چاپ های اتوماتیک دارای توانایی بیشتری از لحاظ سرعت در چاپ هستند. تفاوت این ماشین آلات درنوع حرکت و طرز قرارگرفتن جنس واشیاء موردچاپ می باشد.
دستگاه های سیلک دستی
دستگاه های سیلک دستی هیچ حرکت اتوماتیکی ندارند و تمام مراحل چاپ و حرکتهای دستگاه , کاردک کشی , چاپ زدن و شابلون زدن بصورت ساده وراحت وسنتی با دست وکاردک انجام می شود. وباسلیقه مشتری ازنظر رنگ بندی وانتخاب رنگ ازادانه عمل می شود دراصل یک کارذوقی وهنری می باشد واین خصوصیات مشتریان را واداشته که چاپ سیلک اسکرین دستی برای تبلیغات بروی بسته بندی تولیدات خود انتخاب کنند.
جزو ارزانترین ماشینها هستند و بدون نیاز به هر گونه انرژی مثل باد یا برق عمل چاپ را انجام می دهند. جهت تیراژهای کم و نمونه گیری و یا ابعاد کوچک مناسب هستند ولی از لحاظ سرعت ،دقت و راندمان و تعداد اپراتور با ماشین های اتوماتیک قابل قیاس نیستند.دستگاه چاپ سیلک دستی ارزانترین و باصرفه ترین چاپ دردربازارتبلیغات می باشد جهت تبلیغات بروی بسته بندی کالایشان به مصرف میرسد وکاربرد دارد و ازدستگاهای اتوماتیک به علت گران بودن درهزینه چاپ وطراحی ان استفاده نمی کنند وفقط درتیراژهای بالای 200کیلو کارخانها وتولیدیهای بزرگ استفاده می نمایند ودستگاهای اتوماتیک سیلک برای زیر 200کیلو به صرفه نمی باشد
از دستگاه چاپ سیلک دستی چاپ بروی سطوح صاف و مسطح استفاده میشود مانند:
چاپ بروی نایلون تبلیغاتی؛پلاستیک ؛مشماع؛انواغ جعبه؛تی شرت؛ لباس؛چرم ؛گونی؛انواع جعبه وبسته بندی خوراکی و صنعتی و….می باشد
دستگاه چاپ سیلک فول اتوماتیک
دستگاه های چاپ سیلک اسکرین فول اتوماتیک تمامی مراحل را از بارگذاری و گونیا کردن جنس تا چاپ و تخلیه کاملا اتوماتیک انجام می دهند.
معمولا جنسهای آماده چاپ بسته به نوع و شکل جنس بصورت دسته شده یا بصورت نامرتب در مخزن سورتینگ قرار می گیرند و پس از سورت شدن (مرتب سازی )وارد مراحل چاپ می شوند.
از محاسن این مدل سرعت بالای کار و کاهش تعداد اپراتور است . بسته به نوع جنس چاپی سرعت و راندمان این ماشین آلات بسیار بیشتر از ماشین آلات دستی و ساده است و در انواع تک رنگ یا خطوط چند رنگ بصورت ساده یا سیلندری تولید می شوند.
در چاپخانه ها یا کارخانجات تولیدی پر تیراژ کاربرد فراوانی دارند و بعلت سرعت مناسب چاپ (به نسبت سایر ماشین آلات با تغذیه دستی ),مشکلات گرفتگی بافت شابلون در اثر خشک شدن مرکب و یا شره رنگ و پخش شدگی و سایه چاپ بسیار کمتر پیش خواهد آمد و می توان از بافت ریز تری از توری جهت کاهش مصرف مرکب و افزایش کیفیت چاپ استفاده نمود.
البته محدودیتهایی هم دارد که شامل زمان تنظیمات اولیه بیشتر و عدم توجیه اقتصادی جهت .تیراژهای پایین و قیمت بسیار بالاتر دستگاه و پیچیدگی بیشتر اتوماسیون آن می باشد
در مدلهای چند رنگ مابین هر ایستگاه چاپ یک ایستگاه خشک کن دارند که معمولا جهت این کار از لامپهای یو وی استفاده می شود تا به سرعت چند ثانیه مرکب خشک شده و رنگ بعدی در ایستگاه بعدی چاپ شود.
در ابتدای ماشین جنس به ماشین تغذیه شده و توسط ماشین گونیا می شود . دقت ماشین در گونیا کردن جنس و حفظ این گونیایی تا انتهای کار است بگونه ای که جابجایی در .چند رنگ چند رنگ چاپ شده ایجاد نشود. در پایان خط نیز جنس وارد خشک کن نهایی شده و دسته می شود.
دستگاه چاپ سیلک چند رنگ چاپ میزند؟
دستگاه های چاپ سیلک بصورت پایلوت هر شابلون یک چاپ میزند و دستگاه های تک شابلون چند رنگ چاپ را بصورت تفکیکی و جدا از هم در چند دور مجزای چاپ میزند بعد از خشک شدن هر رنگ میزنند
اما اکثر افراد چاپ تک رنگ سفارش میدهند چون در چاپ سیلک هزینه هر رنگ چاپ و شابلون آن بصورت جداگانه حساب شده و از مشتری به عنوان کارمزد گرفته میشود در نتیجه هزینه چاپ چند رنگ چند برابر تک رنگ است
قطعات مورد استفاده در دستگاه چاپ سیلک
طرحی برای بسترهایی که می خواهید روی آن چاپ کنید مش توری که دارای شماره های مختلف با کاربرد های متفاوت است صفحه ابریشمی از مش مناسب روی صفحه نمایش دستگاه فشار (نوار لاستیکی) از دستگاه مناسب. جوهر مطابق با رنگی که می خواهید روی بستر باشد لاک و حساس کننده میز نور شابلون سازی : ساختار میز دو نوع میباشد میز نور uv و میز نور مهتابی ساده. پارو (دسته رابر) : برای انتقال طرح و چاپ روی کالا در چاپ سیلک ، از لاستیک اسکوئجی استفاده میشود. خشک کن حرارتی (نوار نقاله) : در چاپ سیلک بدلیل بالا بودن مقدار سفارش و تنوع رنگ صنعتی بهترین گزینه خشک کن حرارتی میباشد ؛ بدلیل اینکه چاپ بعد از خروج از خشک کن بلافاصه خشک میشود و نیروی انسانی کمتری نیاز دارد. مهتر اینکه رنگها صنعتی و پارچه بعد از حرارت و درجه دما به تثبیت و ثابت شدن رنگ میرسند در غیر این صورت رنگ روی محصول و کالا ثابت نمیشود.